Proceduri minim invazive moderne pentru tratarea durerilor la Centrul de Terapia Durerii Provita

 Centrul de Terapia Durerii Provita Bucuresti


Cum depistam sursa durerii?

Blocajul ramificatiilor medii

Ramurile mediane sunt nervi foarte mici care ne fac sa simtim durerea provenita de la articulatiile mici care asigura legatura dintre vertebrele coloanei vertebrale. Se blocheaza nervii prin injectarea unui anestezic in apropierea lor pentru a vedea daca acestea sunt sursa durerii. Aceasta procedura nu este dureroasa, cu exceptia unei mici intepaturi.

Blocarea nervului de la radacina

Se face prin injectarea unui anestezic local impreuna cu un steroid cu durata lunga de actiune (de saptamani) in proximitatea nervului spinal banuit simptomatic pentru a vedea daca acesta este sursa durerii. Substanta activa – steroidul – actioneaza impotriva inflamatiei nervului si astfel poate sa atenueze si, frecvent, chiar sa elimine durerea.

Discografia

Aceasta procedura, la fel ca si celelalte, face parte din cadrul Terapiei Durerii si se efectueaza in cazul in care discul este suspectat ca fiind sursa durerii. Se introduce un ac de ghidare in mijlocul discului si apoi se introduce substanta de contrast in disc. Acest lucru ajuta la vizualizarea structurii discului in primul rand, dar se urmareste si daca manevra provoaca durere. Un disc sanatos in mod normal nu doare la injectare, daca apare o durere concordanta atunci se confirma ipoteza ca sursa durerii de mijloc este din acest disc.

Care sunt procedurile terapeutice dupa depistarea durerii?

Odata cunoscuta sursa durerii, specialistii in Terapia Durerii vor recomanda proceduri suplimentare. Marea majoritate a procedurilor pot face ca durerea sa dispara, sau in cazurile severe, ca de exemplu la pacientii cu multiple operatii pe coloana – sa aiba o atenuare consistenta.

Printre cele mai frecvent utilizate proceduri terapeutice se numara:

Ablatia termica prin radiofrecventa

Ablatia termica prin radiofrecventa sau ablatia termica RF folosita in Terapia Durerii este o procedura in care, cu ajutorul anesteziei locale, se utilizeaza un ac special al carui varf se incalzeste la o temperatura controlata prin transformarea energiei electrice in energie termica.
Varful acului este plasat alaturi de nervii diagnosticati ca sursa a durerii. Acesta creeaza o temperatura relativ ridicata (80-85 grade Celsius) pe un camp de cativa milimetri, deci implicit si nervul care conduce durerea, fapt ce duce la intreruperea transmiterii durerii catre creier.
Aceste ablatii se fac la multe structuri, cateva exemple fiind spondilartroza, gonartroza, coxartroza, nevralgii pudendale, nevralgii de trigemen, nevralgii postherpetice, nevralgii intercostale, in oncologie cand tumorile invadeaza structuri dureroase – de ex cancer pancreatic, genital, metastaze vertebrale, si altele.

Radiofrecventa pulsata

Radiofrecventa pulsata utilizata in cadrul Terapiei Durerii este la fel ca ablatia termica prin radiofrecventa din punct de vedere al procedurii, singurul lucru care difera intre cele doua este energia furnizata. In cazul acesta, energia furnizata este intermitenta si mai scazuta (42-45 grade Celsius). Se emite un camp magnetic de catre varful acului in locul unei temperaruri ridicate – si care camp interactioneaza cu neuronul sau plexul nervos si modifica transmiterea durerii.
Se practica pe nervi micsti cum ar fi nervi spinali, nevralgia Arnold, sindrom de durere pelviana.

Tratament intradiscal al discului cu denervare posterioara (disc FX)

Discul FX este un sistem inovator ce permite abordarea, in conditii de siguranta si eficacitate, a unui disc fara a afecta structurile din jur. Aceasta metoda a Terapiei Durerii iti ofera o optiune in cazul in care tratament conservator a esuat, sau e depasit, sa eviti o interventie chirurgicala majora cu implicatii ireversibile asupra anatomiei coloanei vertebrale. Este o procedura de acces minimal efectuata pe baza de ambulatoriu, iar avantajul este ca poti merge acasa in aceeasi zi.
Procedura consta in trei faze: in prima faza, discul este accesat cu un ac special cu care se indeparteaza o parte din tesutul interior degradat. Apoi, folosind o sonda de radiofrecventa, discul dureros este denervat si fisurile din disc sunt sigilate pentru a minimiza riscul de a hernia.

Vertebroplastia

Se aplica pentru vertebrele tasate sau fracturate din cauza osteoporozei sau a metastazelor vertebrale. Este o interventie de zi cu anestezie locala si sedare, prin care se pune un ac in corpul vertebral si se injecteaza ciment care sudeaza vertebra. In cazul tumorilor pacientul trebuie sa faca apoi radioterapie sau chimoterapie dupa cum recomanda medicul oncolog.

Kyphoplastia/chifoplastia

Are aceeasi indicatie ca si vertebroplastia, numai ca si inalta vertebra colapsata, avand si un risc mai mic de complicatii.

Osteocool

Se aplica metastazelor vertebrale avand avantajul ca tumora locala este distrusa integral nemaiavand nevoie de tratament complementar local/radioterapie ca in cazul vertebroplastiei. Este tot o interventie de zi. Se evita si interventii chirurgicale majore precum corpectomia cu reconstructie.

Interventiile endoscopice

Interventiile endoscopice reprezinta o revolutie in terapia coloanei vertebrale. Este diferenta intre operatie pe cord deschis si stenturile cardiace!

Care sunt avantajele interventiilor endoscopice?

  • se efectueaza sub sedare si locala, evitand riscurile anesteziei generale si riscurile postoperatorii
  • sunt interventii de zi adica pacientul pleaca acasa la 2 ore dupa interventie
  • au recuperare medicala rapida pentru ca pacientul pleaca pe picioare acasa si de a doua zi merge, chiar se recomanda sa petreaca minim de timp in pat
  • kinetoterapia se incepe imediat post-interventional ceea ce duce la o perioada mai scurta de recuperare si stabilizare musculara
  • riscuri mai mici decat interventiile clasice pe coloana: in interventiile clasice pe coloana se incizeaza muschi, ligamente, structuri osoase care participa la stabilitatea coloanei. Ca o consecinta, desi se elimina hernia sau osteofitul care creaza durerea, se realizeaza o destabilizare a echilibrului coloanei care e inevitabila si care in timp are consecinte de asumat: rehernieri, accentuarea artrozei articulare si a durerilor lombare, avansarea stenozelor de canal, activarea herniilor de la celelalte nivele, fibroze ireversibile pe radacinile nervoase. Aceste fibroze dau un sindrom cu durere severa – sindromul postlaminectomie, un sindrom foarte debilitant. In interventiile endoscopice, pentru ca nu se incizeaza nimic si nu se taie nicio structura, decat se dilata, aceasta instabilitate este evitata. In plus nu exista fibroza postoperatorie pe radacina unde era hernia simptomatica si ca atare riscul de sindrom postlaminectomie este incomparabil mai mic.

Printre interventiile endoscopice se numara si:

Epiduroscopia

Un cateter special este introdus prin sacru in canalul spinal (in cazul durerilor de spate) sub anestezie locala si cu ajutorul razelor x. Un endoscop este introdus prin ac, iar tesutul fibros este indepartat utilizand ablatia laser sau prin radiofrecventa. Este o interventie care ajuta un procent mare de pacienti disperati cu durere dupa operatiile pe coloana – sindrom postlaminectomie, stenoze moderate de canal spinal, hernii mici.

Discectomia endoscopica

Sub controlul razelor x, este introdus un ac la nivelul herniilor mari si migrate. Pe acest ac printr o serie de dilatari succesive se plaseaza endoscopul spinal la nivelul discului patologic si se extrage fragmentul herniat. Este o interventie care are rezultate deosebit de bune inclusiv la pacientii deja operati de hernie si care reherniaza!

Rizotomia endoscopica

Sub ghidarea razelor X, un endoscop este plasat in zona ramificatiei mediane a nervului spinal. Ulterior, tesutul din jurul ramurii este vizualizat, apoi se diseca cu un dispozitiv steril pentru a permite vizualizarea structurii nervului. In cele din urma, ramura mediana este coagulata cu o sonda de radiofrecventa sub vizualizarea directa a unui endoscop. Avantajul fata de procedeul similar cu ac este o durata mult mai lunga a rezolutiei durerii.

Foraminoplastia endoscopica

Se aplica in cazul stenozei nervului la iesirea din canalul spinal. Alternativa de decompresie chirurgicala este o operatie mare cu anestezie generala si recuperare lunga. In acest caz prin abord lateral se largeste gaura pe unde ies radacinile nervoase fara a viola stabilitatea coloanei vertebrale cum se intampla in cazul operatiilor deschise.

Decompresia interlaminara endoscopica

Se preteaza pentru stenozele de canal spinal.

Neurostimulator medular

Este o interventie pentru pacientii cu durere severe complexe tip sindrom postlamincetomie distrofie simpatica reflexa – complex regional pain syndrome. Este un implant in canalul vertebral care asemeni unui pacer cardiac stimuleaza cordoane nervoase pentru ca diminua perceptia durerii in creier

Apeleaza cu incredere la Terapia Durerii. Specialistii din ECHIPA DR. OVIDIU PALEA iti vor face investigatii complete si complexe pentru a descoperi cauza durerii, si pentru a-ti prescrie un plan de tratament personalizat.