Povestea unui vis.. Centrul Medical Provita (video)Salut! Sunt Ovidiu, de la Centrul Medical Provita. Un pacient nu are un medic, are in spatele lui o intreaga echipa de specialisti care trebuie sa ii furnizeze informatii si un plan de tratament. Totdeauna trebuie sa il evaluezi complex din toate punctele de vedere si este foarte importanta comunicarea cu pacientul, care este foarte specifica de la un pacient la altul, fiind foarte diferita. Noi tratam pacienti si nu boli, si atunci automat, de asta ti-e si foarte greu sa practici medicina la fel, pentru ca arta medicinii este complexa si trebuie sa integrezi toata informatia. Atunci ai nevoie de o echipa care sa se implice total.

Sunt nascut la Blaj, parintii mei sunt amandoi sibieni dintr-un sat de langa Medias, se cheama Micasasa. Am crescut toata copilaria acolo si am fost si sunt in continuare foarte legat de zona aia. Practic ideea de a fi medic mi-a fost, sa zic asa, insamantata de mic de catre bunica si parintii mei, in mod deosebit bunica, care-mi spunea “doctorasul meu, tu o sa ai grija de mine cand eu sunt eu batrana si tu o sa fii mare”. Am crescut cu foarte multa stima fata de profesia medicala, oarecum a fost un proces natural prin care am hotarat sa fac medicina.

Cred ca oamenilor le e frica de medici din mai multe puncte de vedere. Unu la mana este fobia de halat alb. Dar in general motivul de baza cred ca este teama de a afla ce boala au si consecintele si implicatiile ei. De aceea cred eu ca este foarte important cum comunici cu pacientul si cum poti sa-i spui vesti mai putin placute. dar intr-un mod constructiv in care el poate sa plece impacat ca are alternative si solutii.

Ideea Provita a aparut din dorinta enorma de a putea face si in Romania un act medical la nivel vest. Sau la nivel sa zic America. Totdeauna am crezut ca se poate si ca n-o sa fie usor, ca o sa fie o mare provocare. Dar a fost efectiv o ambitie profesionala dincolo de orice fel de exercitiu financiar sau, sa zic economic. Cred ca tehnologia nu mai este o problema pentru nimeni din punct de vedere dotari in clipa de fata, in Romania si in lume. Dar valoarea oricarui business sau a oricarei echipe medicale o dau oamenii. Am fost foarte preocupati in tot acest interval sa gasim oameni care simt ca si noi, care se implica ca si noi, si care vin si ne spun “vedeti ca asta faceti gresit, vedeti ca aicea nu e bine, haideti sa imbunatatim lucrurile".

Avem o relatie foarte deschisa cu pacientii vis-a-vis de informatia medicala, foarte deschisa vis-a-vis de costuri, si totdeauna am fost preocupati ca pacientii sa fie multumiti. Mai mult decat orice. Si multumiti insemnand modul cum sunt tratati de la receptie si pana in cabinet si dupa. 

Am avut sa zic sansa si - n-a venit intamplator dar cu multa munca – sa am 10 ani de experienta medicala in straiatate. Si practic toate garzile si toata munca dupa 10 ani de zile au fost investite in Provita in primul an. In al doilea an am ipotecat totul :) Si practic cu banca in spate am reusit sa crestem si sa ne asumam riscuri si sa investim in proiectul actual.

Am castigat o finantare europeana majora pentru un proiect cu dotari de ultima ora, dar nu ne gaseam sustinerea financiara din partea bancilor. Sansa noatra a fost sa gasim in Banca Transilvania - cred ca singura banca dupa ce-am survolat cam toata piata – singura banca care a inteles ca gandim diferit, si care a inteles ca avem alte ambitii. A fost foarte frustrant timp de 2 ani de zile sa castigi o loterie – ca asta a fost – sa castigi o finantare europeana este efectiv o loterie. Inainte am pierdut cred ca 5 aplicatii cel putin pentru asa ceva. Si.. faptul ca nu gaseam o banca care sa ne sustina partea noastra de cofinantare – care nu era mica intradevar. Si inclusiv noi am avut emotii pana in ultima clipa ca putem face spitalul acesta in 8 luni de zile la cheie din clipa in care s-au inceput lucrarile. Cred ca am aratat ca se poate. Avem foarte multi medici care vin din strainatate sa ne viziteze si nu le vine sa creada ca am reusit s-o facem in 8 luni de zile.

Ce ne-am propus in urmatorii ani de zile este sa cream servicii medicale integrate de nisa.  Si ce facem este ca, avem o infrastructura absolut unica si puternica in a oferi orice fel de servicii medicale, si dezvoltam numai cand gasim oamenii de care avem nevoie si care gandesc si se comporta ca si noi!
____

Video credit: Banca Transilvania