Terapia Durerii prin infiltratii cu steroid de lunga durata

Dr Ovidiu Palea
Dr. OVIDIU PALEA - Dir.Gen. Centrul Medical Provita
"Medicina avanseaza in fiecare secunda si este foarte important sa profitam de noile descoperiri, dar in acelasi timp trebuie sa ne asumam un angajament real fata de pacient si rezolvarea problemelor sale. De aceea, trebuie sa punem pe primul loc nevoile sale si necesitatile sale concrete de tratament! 

Inainte de a recomanda operatia sau alte metode drastice pentru pacient trebuie sa fim siguri ca am diagnosticat corect afectiunea si am eliminat alte metode posibile de tratament, minim invazive." – explica dr. Ovidiu Palea.  

Infiltratia spinala (transforaminala) cu steroid de lunga durata este o metoda consacrata minim invaziva prin care se introduce un anestezic local si un steroid foarte puternic exact la nivelul nervului inflamat.

Nervii care controleaza bratele si membrele inferioare ies din coloana vertebrala prin mici deschideri laterale. Acesti nervi devin comprimati, iritati si inflamati de catre discurile intervertebrale care herniaza sau de catre depuneri osoase – acele “ciocuri” care se disting la radiografiile simple.

Se efectueaza in caz de durere data de iritatia produsa de hernii de disc, protuzii discale, stenoze vertebrale.

Cum se administreaza infiltratiile transforaminale cu steroid?

Zona tintita se afla in profunzimea corpului, unde avem mai multe structuri importante – vase de sange, nervi, maduva spinarii. Pentru ca infiltratia sa fie plasata exact la nivelul nervului fara a leza alte structuri apropiate, injectia se face sub ghidaj de raze X, care asigura localizarea acului la nivelul dorit.

Dupa efectuarea unei tomografii initiale pe care se decide locul unde se va face infiltratia, pielea este sterilizata si anesteziata local. Apoi acul este avansat la nivelul ales sub control repetat de raze X. Se injecteaza amestecul de anestezic local si steroid.

Durata procedurii este de cateva minute, iar durerea suportata este similara cu a unei injectii in fesa, cel mult. 

Scaderea durerii se va resimti dupa 3-5 zile si va fi maxima la 2 saptamani dupa procedura. Poate dura saptamani pana la luni, si uneori ani de zile.

Pacientul va ramane dupa finalizarea procedurii in clinica inca 10-15 minute pentru observare, iar apoi poate pleca acasa. Nu se recomanda ca pacientul sa conduca autovehicule dupa infiltratie.

In functie de raspunsul terapeutic, se poate recomanda repetarea infiltratiei de doua sau trei ori, la un interval de doua saptamani. Curele se pot repeta de trei - patru ori pe an.

Mai multe despre Dr.Ovidiu Nicolae Palea aici