Epiduroscopie - in premiera est-europeana


Pentru prima dată în zona est-europeană, in luna februarie 2013, la Bucuresti, au fost tratați prin epiduroscopie cinci pacienţi diagnosticaţi cu hernii de disc, discopatii lombare şi sindrom post-laminectomie după multiple operaţii pe coloană.

Aceasta interventie s-a efectuat în cadrul Clinicii de Angiografie și Terapie Endovasculară Hemodinamic.
Echipa de specialiști care a efectuat această intervenţie a fost condusă de dr. Ovidiu Palea, prof. dr. Peter Selgado și prof. dr. Hector Selgado.
Realizate în premieră pentru Europa de Est, epiduroscopiile au fost asistate de medici din Slovacia, Croația, Spania și România,.
Epiduroscopia este o procedură minim invazivă, ce implică anestezie locală oferind marele avantaj ca pacientul să poată să meargă acasă în aceeași zi.

Câteva dintre afecțiunile tratate prin epiduroscopie:

- herniile de disc,
- discopatiile lombare,
- cicatricile post-operatorii lombare
- durerile de spate cronice premergătoare herniilor de disc.

Epiduroscopia (endoscopia canalului spinal) este o intervenţie endoscopică modernă şi eficientă. Este folosită pe de o parte ca metodă de diagnosticare, prin vizualizarea patologiei în timp real, iar pe de altă parte ca modalitate de tratament prin ablaţie cu laser.

Realizată din primele stadii, această procedură poate controla durerea înainte de instalarea cronicizării.
Conform unei statistici a Ministerului Sănătății, aproximativ jumătate din populația României suferă de afecțiuni ale coloanei vertebrale și 6 din 10 adulți acuză dureri de spate mai mult sau mai puțin severe. Herniile de disc, spondilartropatiile și degenerările sacroiliace sunt cele mai frecvente patologii ale coloanei vertebrale, care necesită proceduri eficiente de tratament. Începând de acum, pentru a trata aceste patologii ale coloanei vertebrale, românii pot apela la epiduroscopie, o procedură minim invazivă, realizată prin ablație cu laser.

In prezent, aceasta interventie se efectueaza in cadrul Centrului Medical Provita, la recomandarea medicului specialist, in urma unui control de specialitate.