Terapia durerii

Ce este Terapia Durerii?

Este întrebarea cea mai frecventă pe care o aud nu doar de la pacienţi, dar în mod uzual şi de la medicii colaboratori. O întrebare normală în condiţiile în care durerea este înţeleasă frecvent nu ca o boală, ci ca un simptom al unei boli de fond. Prevalenţa pacienţilor cu suferinţă cronică dureroasă este de 20% în Europa şi de 26% în SUA, faţă de 6% bolile coronariene! 30% dintre pacienţii cu vârste între 45-65 de ani acuză durere cronică cu durată mai mare de un an!
Până nu demult pacienţii ştiau că durerea e parte din viaţă şi că trebuie să trăieşti cu ea. Dar, ce faci când orice cauză organică de boală este tratată, vindecată şi totuşi rămâi invalidat cu un grad de suferinţă profund, zi şi noapte, luni şi ani de zile, fără sa ai nicio speranţă? Ba din contră, zilele devin tot mai “întunecate”, pentru că, pe măsură ce trece timpul, acest ”simptom” devine tot mai sever!  Şi totuşi această specialitate a avut nevoie de secole să apară…. doar pentru că …. durerea trebuia să fie parte din viaţă?!
Terapia Durerii a apărut în urmă cu aproximativ 20 de ani, tocmai pentru că nu mai acceptam să trăim în suferinţă, şi este o specialitate într-o dinamică fără precedent.
Ne ocupăm de tratamentul bolilor care au ca simptom pregnant durerea cronică sau subacută şi care au ca rezultat o afectare severă a calităţii vieţii. Şi când boala de fond este adresată şi orice factor reversibil este tratat, când patologia s-a vindecat dar durerea persistă, atunci un specialist în Terapia Durerii poate readuce speranţa.

Şi totuşi …. ce tratăm şi cum la Terapia Durerii?

60-70% din populaţia noastră de pacienţi prezintă dureri axiale de tip hernii cervicale, toracale, lombare, dureri sacroiliace de cauză mecanică, sindrom de articulaţii  mici faţetare sau sindrom discogen. Restul reprezintă pacienţi cu durere neuropată tip Complex Regional pain Syndrom – fosta Distrofie simpatică reflexă – neuralgie postherpetică, durere fantomă postamputare, fasceită plantară, durere neuralgică posttoracotomie, durere postavulsii de plex, durere pelvină  şi abdominală cronică – prostatită cronică, cistită interstiţială, postchirurgicală, postiradiere, neoplazică etc., durerea din pancreatita cronică - angina pectorală, care nu are tratament coronarian.
O categorie aparte sunt pacienţii neurologici cu cefalee cervicogenă, durere orofacială tip nevralgie de trigemen, pentru care terapia durerii oferă soluţii cu rezultate uimitoare.

Ce anume facem? 

Prin colaborarea cu medicii trimiţători şi după tratamentul patologiei asociate, pentru a rezolva orice cauză organică, partea critică a specialităţii noastre este diagnosticarea cauzei durerii. Prin blocuri ghidate, infiltraţiile cu anestezic au valoare unică, pentru că în mod obiectiv determină cauza durerii cronice – de multe ori foarte greu de explicat ca etiologie – prin dispariţia temporara a durerii după procedură. Ştim că, dacă blocăm nervul sau plexul ţintit şi simptomele cedează, acolo este conflictul principal. Apoi, în funcţie de etiologie, tratamentul se face fie cu cristale de steroizi, ablaţii cu alcool, radiofrecvenţă sau tratament neuromodulator cu pulseradiofrecvenţă sau stimulatoare centrale. Tratamentul medicamentos oral complementar nu este de neglijat şi poate fi  ajustat pentru rezultate surprinzătoare cu efecte secundare minime.
Terapia Durerii este rezultatul unei munci în echipă, în mod frecvent cu medici de familie, neurologi, neurochirurgi, ortopezi, psihologi şi, nu în ultimul rând, medici de recuperare medicală şi kinetofizioterapeuţi.

Terapia Durerii este o specialitate complementară într-o echipă medicală complexă şi trebuie să trateze pacientul cu compasiune şi cu înţelegerea întregului istoric patologic. Abordarea sistematică a cauzelor posibile şi eliminarea lor prin procedee diagnostice poate duce la aflarea cauzei, de multe ori nebănuite, şi la un tratament absolut de succes pentru pacient.

Articol publicat in "Saptamana Medicala" nr.135

Mai multe despre Dr.Ovidiu Nicolae Palea aici