Hernia de disc

Dintre toate etiologiile durerilor de spate, hernia de disc reprezintă, probabil, subiectul cel mai aprins şi în evoluţie în prezent.  

Ce facem noi la Terapia Durerii? 

Pentru că, de zeci de ani, facem acelaşi lucru – operăm orice hernie după pozele de la RMN, iar rezultatele sunt proaste! Chiar dacă, pe termen scurt, pare că e bine că ne-am operat, după 5-10 ani apar probleme secundare cu soluţii tot mai puţin mulţumitoare şi, de multe ori, cu durere cronică pe viaţă!  
Ce ne întrebăm când aflăm că avem 1, 2 hernii de disc: Trebuie să mă operez? La ambele? E urgent? Dacă nu mă operez, o să paralizez? Dacă nu mă operez, cât o să mă doară aşa?
Ce ştim în clipa de faţă: statistic, 6 din 10 adulţi cu vârsta de peste 65 ani aleşi aleator, fară simptome, la un examen de RMN au hernii de disc!  Avem aceste hernii de ani şi ani de zile, în general fără simptome, iar când apar crize, cele mai multe trec la repaus şi antiinflamatoare. Riscul ca o hernie să se rupă şi ne paralizeze este extrem de mic; de aceea, nu se fac operaţii care să prevină aceste probleme – ne-am opera de 3-4 ori pe viaţă! Dacă se rupe un fragment de disc – indiferent de mărimea lui! - nu trebuie scos, pentru că organismul îl  fibrozează la dimensiuni infime, deci trebuie tratate doar simptomele – şi asta doar când există!

Când trebuie operată o hernie de disc? 

Când avem durere rebelă la tratament – dar cu asta se ocupă Terapia Durerii! - sau când avem deficit motor în EVOLUŢIE, sub tratament, sau dacă apare incontinenţă urinară sau fecală. Atenţie mare cum definiţi deficitul motor, pentru că, de cele mai multe ori, mersul şchiopătat, de exemplu, este rezultatul apărării dureroase şi nu al unui deficit motor real.  
Ne ocupăm de toţi acei pacienţi care se situează între cei care răspund la antiinflamatoare şi repaus – cam 60% dintre herniile de disc şi cei care trebuie operaţi, sub 5%.
Cauza durerii din hernia de disc este, în cele mai frecvente cazuri, DOAR inflamaţia nervului. De ce nu este, de cele mai multe ori, presiunea mecanică – adică hernia – cauza, aşa cum s-a crezut de decenii întregi ? Pentru că noi trăim cu aceste hernii ani şi ani de zile, fără ca măcar să ştim de ele. Anumite mişcări pot inflama nervul aflat lângă aceste hernii şi, în general, simpla dezinflamare – fie cu medicaţie orală fie cu infiltraţii ghidate cu raze X -  poate duce la dispariţia simptomelor şi reluarea activitătilor. Cauza mecanică este un factor major în cazuri foarte rare şi, prin procedee minim invazive percutane – adică cu ace de diverse mărimi –, aceste discuri se pot decomprima şi retrage în carapacea lor, evitând procedeul chirurgical clasic.  
Centrul de Diagnostic şi Tratament Provita este singura clinică ce abordează în mod complex pacientul cu dureri de spate, oferind toată gama de terapii minim invazive pe coloană – nucleoplastie, decompresii dirijate, discografii stimulate, IDET, ablaţii cu radiofrecvenţă.  

Le recomandăm pacienţilor tratamentul adecvat după un algoritm gradual, în funcţie de răspunsul personal, diminuând la minim riscurile şi invazivitatea procedurilor. Respectăm cu stricteţe indicaţiile de proceduri după ghiduri internaţionale şi suntem centru de pregătire zonal pentru cel mai mare lider mondial de aparatură medicală de specialitate – Neurotherm. Credem în instruirea pacienţilor  vizavi de boala lor şi comunicarea cu întreaga echipă medicală implicată – neurolog, medic de recuperare, neurochirurg -  esenţială pentru o practică medicală modernă.

Articol publicat in "Saptamana Medicala" nr.136

Mai multe despre Dr.Ovidiu Nicolae Palea aici